Blog


Wijs geboren

“We are born wise, we are born compleet”

Deze tekst kom ik regelmatig tegen op een labeltje van een Yogi-theezakje. En ik kan niet anders dan het helemaal met deze mooie tekst eens zijn. We worden allemaal wijs en compleet geboren.

En dan heb ik het niet over wijsheid die we op scholen meten. Ik heb het dan over de wijsheid van je lijf, jouw innerlijke wijsheid die verder rijkt dan wij ons vaak bewust zijn. Want wist jij dat jij al ‘aanwezig’ was toen jouw oma zwanger was van jouw moeder? Een meisje wordt namelijk geboren met al haar eicellen. Toen jouw oma zwanger was van jouw moeder, was jij een van de eicellen in de eierstokken van jouw moeder. Fascinerend, toch? En dat kan ook best wel eens verklaren waarom jij jezelf soms niet helemaal begrijpt.

Stel je voor: jouw oma is zwanger van jouw moeder en er is een gebeurtenis die veel impact heeft op jouw oma. Jouw moeder heeft dit, als ongeboren kindje, ook beleefd. En dat heb jij ook meegekregen. En ja, dit is een hele simpele – en zeker weten zelfs te kort door de bocht – uitleg. Het is best ingewikkelde materie, maar zo super boeiend.

Die eicel waaruit jij bent ontstaan heeft een geheugen. Het celgeheugen. Ik maak wel eens de vergelijking met de harde schijf van een computer. Zo’n harde schijf waarop programma’s opstaan. Die programma’s die zorgen dat je laptop werkt. Dat je laptop jouw bestanden bewaard en weer tevoorschijn haalt wanneer jij daarom vraagt. Het is zeg maar de archiefkast van je laptop.
En dan weer terug naar ons als mens. Hoe jouw oma dus om is gegaan met die impactvolle gebeurtenis, heeft dus ook impact gehad op jouw moeder en dus ook op jou. Dat is iets wat is opgeslagen in jouw ‘archiefkast’. Wat jouw oma precies heeft beleefd, daar heb jij (misschien) helemaal geen idee van. Maar jij kunt wel iets tegenkomen in jouw dagelijkse leven, dat lijkt op wat jouw oma heeft meegemaakt, en dat je dan wel reageert vanuit dat geheugen. Je begrijpt totaal niet waarom jij zo reageert zoals je reageert, omdat jij je niet kunt heugen dat je het al eerder hebt beleefd.

Mmmm, misschien klinkt dit voor jou nog als abracadabra. Ik dat begrijp ik dan ook wel weer. Zoals ik al eerder zei; ingewikkelde maar super boeiende materie. En ik weet wel dat, zodra je je hierin gaat verdiepen, je dingen ook anders gaat zien. Je zou bijvoorbeeld met een familieopstelling meer te weten kunnen komen over jouw, zoals ze dat zo mooi noemen, moederlijn en/of vaderlijn. Want zelfs het celgeheugen van de zaadcel heeft zo zijn eigen aandeel in jouw.

En dan is jouw moeder zwanger van jou. Haar reactie op deze zwangerschap ‘beleef’ jij ook, net als alles wat jou moeder gedurende haar zwangerschap beleefd. Het zorgt bij jou voor een basisinstelling – een fundament – op hoe jij in het leven staat, het leven be-leefd. En het is zeker geen als-dan verhaal. Het heeft, net als eigenlijk alles, twee kanten. Een welkome zwangerschap zou voor jou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat jij je eigenlijk, in de basis, altijd wel welkom voelt. En zo zijn er allemaal gebeurtenissen die jouw fundament, jouw basis vormen in je leven. Het is, mocht je ergens in vastlopen, zeker de moeite waard om te kijken naar jouw persoonlijke geboorteverhaal.

Mijn expertise ligt op het gebied van geboorteverhalen. En dat kan een mooi begin zijn van het (steed beter) begrijpen van jezelf. Het maakt zichtbaar wat de impact is van jouw prenatale periode op de jij in het nu. En daarnaast heb ik ook nog een heel fijn netwerkt, mocht jij nog verder willen verdiepen in jouw eigen roots.

Dus wil jij de wijsheid ont-dekken van jouw geboorteverhaal? Neem dan gerust contact met mij op.
Ik garandeer je dat er ook bij jou (een aantal) puzzelstukjes op z’n plaats zullen vallen!

Ik WijzZ – Ontdek de natuurlijke jij!

Van ruis in je hoofd naar innelijke rust

Afbeelding is afkomstig uit eigen collectie.
Bron van afbeelding grandma-mom-me is mij onbekend.

Reacties ( 0 )

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.