Blog


Eigenzinnig, koppig of doordrammerig

Ben jij eigenzinnig, koppig of doordrammerig!? 

uit “De ontknooping” van Marinus Knoope

Tijdens een coachtraject, dat ik begin vorig jaar zelf heb gevolgd, werd er een mooie tekst uit het boek ‘De ontknooping’ van Marinus Knoope met mij gedeeld over koppigheid. Koppigheid zie ik namelijk als kwaliteit. Hier een klein citaat van de tekst:

“Voel je je vaak koppig en drammerig, stoor jij je aan je eigen eigenzinnigheid, vraag je dan eens af of jij daar zelf werkelijk zo’n last van hebt, of dat je misschien meer last hebt van een omgeving die kritiek op jouw vastbesloten zijn heeft. Misschien zijn je koppigheid en doordrammerigheid wel je kwaliteit.”

Heb jij als kind regelmatig te horen gekregen dat je niet zo koppig of eigenwijs moest doen? Dat je gewoon met de groep mee moest doen en dat je vooral niet je eigen plan moest volgen? En misschien krijg je nu, als volwassene, nog regelmatig hetzelfde riedeltje te horen; wees toch niet zo koppig! En heb jij (inmiddels) een stemmetje in je hoofd dat jouw koppige gedrag of eigenwijze antwoord afkeurt?

Wijs je misschien wel juist naar de ander of probeer je het weer ‘goed’ te praten. Heb jij een negatief oordeel, als het gaat over je eigen koppigheid? Zit er enigszins een scherp randje aan die eigenzinnigheid van jou? Raakt het jou wanneer je eigen kind dwars en koppig doet?

Het kan ook zijn dat je, juist omdat je als kind zo werd bekritiseerd, er voor kiest maar mee te doen met de overgrote meerderheid en je eigen zin wegstopt. En dat je, wanneer je dit doet, aan alles in jezelf voelt dat dit voor jou niet oké is.

Noem het koppig, eigenwijs, dwars, eigenzinnig, het komt allemaal op hetzelfde neer en het is een prachtige kwaliteit. Het is, wat mij betreft, een pure vorm van eigenheid en zelfstandigheid. Zeker bij kinderen – hoe lastig ook soms voor de ouder(s)/verzorger(s).

Het getuigt van doorzettingsvermogen. Van een vastbeslotenheid om dingen anders te doen. Om niet met de meute mee te lopen en juist na te denken over welke stappen er bij jou passen. Het kan zorgen voor een andere beweging. Het werkt vernieuwend.

Wil jij weten hoe jij de kracht van koppigheid op een gezonde manier kunt gaan inzetten om ruimte te geven aan de ontwikkeling van (jouw) eigenheid? Neem gerust contact met mij op!

Ik WijzZ – Ontdek de natuurlijke jij!

Van ruis in je hoofd naar innelijke rust

Reacties ( 0 )

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.