Blog


Ik ben introvert!

Heel lang heb ik geloofd dat er iets mis was met mij. Oké, dat klinkt dramatischer dan het is!

Wat ik mijzelf namelijk altijd bedacht heb is dat het niet oké is om stiller te zijn en bij voorkeur op de achtergrond te blijven. Inmiddels denk ik daar nu heel anders over!

Naast dat ik mij de afgelopen jaren hebt verdiept in emotionele ontwikkeling, ben ik mij ook gaan verdiepen in HSP en introversie. En met name dat laatste – introversie – maakte mij heel wat duidelijk. En ergens vind ik het wel jammer dat ik niet eerder heb geweten dat er zoiets als introversie bestaat.

Introversie; wat is dat dan?

Als introvert vind je het fijn om alleen te zijn en komt verveling zelden bij jou voor. Het alleen zijn zorgt dat jij je weer kunt opladen; je krijgt daar dus energie van.
Zodra je in een nieuwe situatie komt neem je graag de tijd op alles in je op te nemen; verwerkingstijd en observatietijd zijn belangrijk voor je.
Praten over koetjes en kalfjes doe je bij voorkeur niet; je houd meer van diepgaande gesprekken. En dan graag één op één.
En zo zijn er nog wel een paar dingen meer die kenmerkend zijn voor een introvert.

Terugkomend op mijn eigen zelfbeeld; ik heb zelf onbewust (!) een negatieve lading gegeven aan stil zijn en het liever op de achtergrond verblijven. Inmiddels weet ik wel beter en heb ik (o.a.) observeren ontwikkeld als een sterke eigenschap. Weet ik inmiddels dat het ik goed voor mijzelf zorg wanneer ik alleen een lange wandeling maak of mij op een andere manier even terugtrek uit de – in mijn ogen dan – hectische maatschappij. En vind ik het vaak niet meer zo vervelend wanneer een ander aan mij vraagt ‘Waarom ben je zo stil?’.

Ik ben niet zo van labeltjes en etiketjes plakken. En toch plak ik er – vol trots – een op mijzelf en die haal ik er ook niet meer van af! Ik ben een introverte HSP-er die graag de rust op zoekt.

Misschien herken je hierin wel iets over jezelf. Of krijg je vanuit school (sport/familie) het geluid dat je kind zo verlegen is. Mijn ervaring is dat, niets tot weinig weten over introvert zijn, vaak de basis is van onbegrip en misverstanden. En dat juist het continue benoemen van ‘je bent (te) verlegen’ kan leiden tot een negatiever zelfbeeld terwijl juist in het verlegene de kracht van iemand verscholen zit.

Wil jij hier meer over weten, neem dan gerust contact met mij op.

Ik WijzZ – Ontdek de natuurlijke jij!

Van ruis in je hoofd naar innelijke rust

Afbeelding is afkomstig van Quotefancy.com.

Reacties ( 0 )

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.