Blog


Waarom zouden de c-maatregelen voor jou een zegen (kunnen) zijn?

In een maatschappij die 24/7 draait, lijkt er soms geen tijd te zijn voor stilte en rust. Iedereen vliegt van hot naar her en iedereen is druk, druk, druk (mijn interpretatie😉). Of je nu een extravert bent of een introvert, iedereen is gebaat bij een moment van rust. Die rust heb je nodig om weer te herstellen. Hoe je dat vorm geeft, is heel persoonlijk.

Extravert – Introvert
Daar waar je als extravert veelal oplaadt door dingen te ondernemen, heeft een introvert het nodig om rust en stilte op te zoeken om op te laden. Marti Olsen Laney legt dit in haar boek ‘Introvert’ op een mooie manier uit en spreekt (o.a) over ‘vol-gas-systeem’ (sympathicus) en over een ‘gas-terug-systeem’ (parasympathicus). Het ‘vol-gas-systeem’ wordt geactiveerd door de neurotransmitter dopamine en het ‘gas-terug-systeem’ wordt geactiveerd door de neurotransmitter acetylcholine. Daar waar een extravert veelal gebruik maakt van het ‘vol-gas-systeem’ en daar energie van krijgt, is de introvert meer gebaat bij het ‘gas-terug-systeem’.

En waarom de c-maatregelen dan voor jou een zegen (kunnen) zijn?
Tja, waarom eigenlijk. De kunst is om voor jezelf een goede balans te vinden tussen het ‘vol-gas-systeem’ en het ‘gas-terug-systeem’. En in een maatschappij die vooral is (in)gericht op de ±75% extraverten, kan het vinden van de juiste balans een flinke uitdaging zijn. Voorop gesteld dat het mij er niet om gaat of je wel of niet eens bent met de c-maatregelen, wil ik het licht eens werpen op de positieve effecten.

Voor de introvert:
Hoe fijn is het om niet uit te hoeven leggen waarom je liever thuis blijft in plaatst van naar een feest of pretpark te gaan. Dat je jouw verjaardag in een klein gezelschap hebt kunnen vieren.

Of wat dacht je van het thuiswerken? Als je thuis een werkplek hebt kunnen creëren voor jou alleen, dan kan het zomaar zijn dat je aan het eind van je werkdag juist meer energie hebt.

Het wordt overigens een ander verhaal wanneer je genoodzaakt was aan de keukentafel te werken en dan – in tijden dat de scholen ook gesloten waren – ook nog je kind(eren) les hebt moeten geven. Ik vermoed dan dat jouw energieniveau aan het eind van de dag behoorlijk laag was.

Voor de extravert:
Zoals ik al eerder schreef, is het ook voor extraverten belangrijk om zo nu en dan wat gas terug te nemen. Deze tijd is dus een mooie gelegenheid (geweest) om te ervaren hoe dat ‘gas-terug-systeem’ voor jou werkt. Dan is/was het voor jou de kans om -misschien wel letterlijk – eens stil te staan bij je gedachten, gevoel of die seintjes van je lichaam en heb je meer evenwicht kunnen brengen tussen de kracht van buitenaf en jouw innerlijke behoefte.

Hoewel het voor mij duidelijk is dat er zeker ook positieve kanten zitten aan de maatregelen, gun ik iedereen – of je nu extravert of introvert bent – weer een open maatschappij. Maar laten we vooral meenemen dat we niet altijd maar van hot naar her hoeven te vliegen en dat we wat vaker tijd inplannen voor rust en stilte.

Wil jij meer over weten over introversie, neem dan gerust contact met mij op.

Ik WijzZ – Ontdek de natuurlijke jij!

Van ruis in je hoofd naar innelijke rust

Afbeelding is afkomstig van pixabay.

Reacties ( 0 )

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.